Design Airi Hietala

Olen tehnyt työurani byrokraattina, jolla oli peukalo täysin keskellä kämmentä. Minusta tuli koruntekijä vasta eläkeikäisenä. Kun korujen suunnittelu ja tekeminen olivat vieneet sydämeni, aloin opiskella hopeatöiden perustekniikoita Valamon kursseilla. Siellä syntyi myös idea tehdä koruja muokkaamattomasta nahkasta, pergamentista, joka tunnetaan parhaiten shamaanirumpujen ja muinaisten kirjekääröjen materiaalina.

Taitojen karttuessa ja innostuksen kasvaessa syntyi oma mallisto, jonka myyntiä varten perustin Apan Korun. Se rekisteröityi yritykseksi vuonna 2009, ja samaan aikaan perustin nettikaupan. Korumallistoni kasvaa ja monipuolistuu jatkuvasti.  Design Airi Hietalan tarjoaa ryhmille ja yksittäisille kävijöille mahdollisuuden vierailla korupajassa ostoksilla tai tutustumassa työpajaan, sen välineistöön sekä valmiiseen koruvalikoimaansa.

Syksyllä 2013 aputoiminimeksi rekisteröitiin Design Airi Hietala, joka kuvaa Apan Korua paremmin työtäni korujen suunnittelijana ja uniikkikorujen valmistajana. Minulla on ollut vuosien mittaan useita näyttelyitä: Nurmeksen kirjastossa 2011, Nurmeksen Taitokeskuksessa 2014, Juuassa Suomen Kivikeskuksessa 2014 - 2016 ja Jyväskylässä Suomen Käsityön museossa 2015.

Vuonna 2011 Nurmeksen kaupunki otti suunnittelemani ja valmistamani korusarjan nimikkokorukseen. Samana vuonna ylsin palkintosijoille Kalevala Korun kilpailussa, johon suunnittelemani Susi hela on edelleen tuotannossa. Nurmeskorut ovat oman kotikaupungin nimikkokorut, joihin on vasaroitu kotiseudun vaarat ja vesien välke.

Siinä missä hopea vei ensin sydämeni, sen vei myöhemmin muokkaamaton nahka, pergamentti, jonka kesyttäminen koruiksi on ollut pitkä prosessi. Nahkan ekologisuus, haasteellisuus, herkkyys ja monipuolisuus kiehtovat minua. Hopeisina on useita korusarjoja, jotka elävät erilaisina variaatioina. Jokaisella sarjalla on oma tarinansa. Sarjoista löytyy sekä herkkiä, hopealangasta syntyneitä koruja että pelkistetympiä hopealevystä muotoiltuja koruja. Uniikit yksittäiskappaleet saavat mukaansa oman tarinansa. Tilaustyöt suunnitellaan asiakkaan kanssa yhteistyössä.

Olen luonnoltani uuden kokeilija ja etsijä. Ehkä juuri siksi mieluisimpia töitäni ovat tilauksesta syntyvät korut, joihin asiakas antaa aiheeksi itselleen tärkeitä merkityksiä. Tyytyväinen asiakas on paras palkinto tehdystä työstä. Vihdoin nahkapergamentti on herännyt eloon aidonnäköisinä ruusuina, liljoina, lehtinä ja sulkina. Nyt Design Airi Hietalan tärkein tavoite on opettaa vuosien työllä  hankitut taidot nuoremmille.

Nahkapergamenttikorut ja korukurssit
Tule koittamaan kanssani muokkaamattoman nahan eli pergamentin työstöä järjestämilleni kursseille. Nahkapergamenttikursseja järjestetään eri pituisina. Nahkapergamentti koruksi –kurssilla tutustutaan materiaaliin ja työstetään pieni koru hopean kanssa. Nahkapergamentin –jatkokurssilla syvennetään osaamista materiaalin värjäyksestä lähtien. Voimakorukurssilla koruun liitetään merkityksiä. Kurssien lisäksi voit myös tulla tutustumaan korupajaani ja tekemänä ostoksia. 

- Airi Hietala

Design Airi Hietala

Koivutie 10
75530 Nurmes
+358 45 7840 4065
airi.hietala@gmail.com
http://akoru.net